Även om träning i sig har visat sig minska antalet sjukdomar vi drabbas av, får alla som tränar ibland förkylning eller andra åkommor som gör att man måste avstå träning. Det kan vara väldigt frustrerande att inte kunna delta i den träning man hade planerat men man gör klokt i att avstå.
En av riskerna man exponeras för om man tränar med exempelvis feber är att drabbas av en hjärtmuskelinflammation, något som både kan vara farligt i det korta loppet och vara en väldigt utdragen process innan man blir helt frisk.
Större risk i början av infektionen
Tyvärr är risken större i början av en infektion och det kan medföra att många tror sig vara tillräckligt friska för att träna, ifall förkylningen inte slagit ut ännu. Det är många gånger även helt vanliga förkylningsvirus, som halsont och snuva som dessutom kan orsaka hjärtmuskelinflammation, så även en liten ”hängighet” kan motivera att man avstår exempelvis löprundan. Vid halsont kan bakterierna spridas i kroppen om man tränar eller idrottar. Feber brukar vara ett tecken på att man har en infektion och då är det träningsförbud som gäller.
Ta det försiktigt med träningen
Enlig vårdguiden ska man om det är en pågående förkylning inte anstränga sig så att man blir anfådd, vilket innebär att känner man sig så pass ok att man orkar träna, bör man rikta in sig på teknikträning och stretchning etc. Har man dock feber och / eller halsont ska man inte komma i närheten av en träningssituation utan bara vila. Detsamma gäller om allmänkänslan gör att man är väldigt trött eller känner sig ovanligt tung i kroppen. Istället för att bli frustrerad över ett missat konditionspass, kan den som är helt feberfri istället fokusera på alltifrån rehabträning till mental träning. Är man cyklist eller skidåkare kanske man även kan passa på att ge service till utrustningen. Men även om man känner sig skapligt frisk är det nog alltid en kopp varm thé och sängläge med en bra bok eller netflix, som är att föredra.
Efter en sjukdom
När man är helt frisk, vilket brukar innebära ännu 3 dagar efter att man känner sig frisk, är det bra att ta det första passet i lugn takt. Det kan vara bra att hålla koll på vilopulsen men det kräver att man haft den under uppsikt en längre tid för att ha ett utgångsvärde att utgå ifrån. På så sätt kan du även se om en förkylning är på kommande. En rinnande näsa kan gå bra att träna med men kan även vara en indikation på att en bihåleinflammation är på kommande. Som vanligt är det viktigt att själv lära känna sin egen kropp och komma ihåg att det trots allt i grunden är bra för hälsan att man tränar. Bara man inte är sjuk när man gör det.